2/11/2022

Crisicom, bedrijfshulpverlening op de werkvloer.

BHV gaat verder dan het aanleggen van een verbandje.

Wat wil jij dat er gebeurt in een noodsituatie? Waarschijnlijk verwacht je directe hulpverlening, door personen die weten wat zij (moeten) doen.

Binnen het bedrijf waar je werkt zijn dat jouw eigen collega's! Sterker nog, elk bedrijf moet een of meerdere bedrijfshulpverleners aanwijzen (artikel 15, Arbowet). Deze BHV'ers dienen na een ongeval of brand zo snel mogelijk effectieve hulp te verlenen, totdat deze wordt overgenomen door de hulpverleningsorganisaties.

Van BHV'ers wordt verwacht dat zij; eerste hulp verlenen, een beginnende brand bestrijden, werknemers alarmeren en evacueren en de communicatie met externe diensten, zoals politie, brandweer en ambulancedienst verzorgen. Om in de praktijk adequaat en effectief te kunnen optreden is vooral ervaring heel belangrijk. Daarom dienen bedrijfshulpverleners opgeleid te zijn en ieder jaar een herhalingscursus te volgen.

Techno leverancier, Crisicom biedt diverse BHV-trainingen aan. Welke training het beste bij jouw bedrijf past, is afhankelijk van de specifieke bedrijfsrisico’s en het kennisniveau van de deelnemers.

Belangrijke vragen rond BHV.

Bij de uitvoering van een RI&E wordt ook gekeken of de BHV organisatie op orde is.

Vragen die daar gesteld worden:

• Heeft het bedrijf een bedrijfsnood- of ontruimingsplan?

• Zijn de vluchtwegplattegronden en bewegwijzering op orde en actueel?

• Zijn er voldoende BHV’ers opgeleid?

• Hebben de ontruimingsoefeningen plaatsgevonden?

• Zijn alle BHV middelen - zoals brandblussers, AED en verbandkoffers - aanwezig en  

  gecontroleerd?

De vertaling vanuit de RI&E naar de BHV-organisatie is dus maatwerk. BHV’ers kunnen zich aanmelden of worden aangewezen. Ze doen dit vaak naast hun gebruikelijke werkzaamheden. In gevaarlijke situaties is vooraf duidelijk wie de leiding neemt en wie de overige medewerkers en gasten begeleidt. Bij een calamiteit is de BHV’er/ Hoofd BHV ook de contactpersoon voor hulpdiensten, zoals brandweer, politie of ambulance.

Welke opleiding moet een BHV’er hebben?

De crux zit ‘m in de juiste opleiding, actuele kennis en goede uitrusting. Dat gaat verder dan een BHV hesje. Er zijn officieel geen regels voor, maar we weten wel dat een snelle online cursus je in de praktijk niet gaat redden. Net zo goed als een brand blussen meer is dan het doven van een veredelde barbecue. BHV’ers moeten daarnaast de basale Eerste Hulp goed kunnen verlenen en ze moeten het pand kunnen ontruimen. Er is geen wettelijke norm die aangeeft hoe vaak BHV’ers naar een opfriscursus moeten, maar de kracht van herhaling biedt meer zekerheid op een goede afloop. Hoe lang een certificaat geldt, is arbitrair. Het belangrijkste is dat de kennis up-to-date blijft en de BHV’er zijn of haar vaardigheden niet verleert en te allen tijde, direct en zonder twijfel, handelend op kan treden.

En zij leefden nog lang en gelukkig.

Jaarlijks tellen we in Nederland nog steeds 60 doden, 4.400 bedrijfsongevallen, ruim 4.000 bedrijfsbranden en 11.000 reanimatieoproepen. Als we alle risico’s in beeld hebben en ons weten te omringen door goed opgeleide BHV’ers dan kunnen deze cijfers naar beneden. Hoe we het ook wenden of keren: elke klant en medewerker wil zich veilig voelen. Het is de verantwoordelijkheid van werkgevers om daar in de basis aan te voldoen.

Gratis advies.

Heeft u een vraag? Neem dan contact op met Marco van Breukelen van Crisicom of de salessupport afdeling. Geheel gratis voorzien zij u van advies en denken graag mee bij elk veiligheidsvraagstuk. Marco.vanbreukelen@crisicom.nl of 033-7074797.

Terug